O R I f i n 10.2
financiŽle administratie
geschikt voor het basis- en voortgezet
onderwijs en het bedrijfsleven
Meer over het bedrijf "ORIfin Holland/Sweden"Het ontstaan van Biesma Automation in 1987

Biesma Automation is eind 1987 opgericht. Bij de oprichting richt het bedrijf zich met name op het onderwijs, vooral door het ontwikkelen, verkopen en onderhouden van ORIAS. ORIAS was een programma waarmee de gehele administratie (inclusief de financiŽle kant) van een of meerdere onderwijsinstellingen onderhouden kon worden.

Omstreeks 2000 is Biesma Automation begonnen aan de ontwikkeling van een compleet financieel pakket, ORIfin. In eerste instantie was ORIfin gericht op het onderwijs. Inmiddels is het programma uitgegroeid tot een compleet financieel pakket dat ook prima functioneert in het bedrijfsleven.

Naast de ontwikkeling van eigen software heeft Biesma Automation zich in het verleden bezig gehouden met de verkoop van hardware. Daar is midden 2001 definitief een einde aan gekomen. Op dat moment hebben wij er voor gekozen om ons volledig te richten op ORIfin.


ORIAS: het DOS-programma voor het onderwijs

ORIAS was al op de markt voordat Biesma Automation werd opgericht. Omstreeks 1983 was al met de programmering begonnen door het bedrijf Adamex Automation, dat eerst in Amsterdam was gevestigd en later in Weesp. Nadat dit bedrijf failliet ging, heeft de belangrijkste ontwikkelaar van ORIAS, Herman Biesma, de klantenkring en alle rechten van ORIAS uit de failliete boedel overgenomen.

Sinds het op de markt brengen van ORIAS is het programma altijd in beweging gebleven. Dat is ook wel nodig op een markt die wat "vraag" betreft in belangrijke mate afhankelijk is van wijzigingen in de regelgeving van het ministerie. ORIAS is een pakket met enkele specifieke basiseigenschappen die altijd erg door de klanten op prijs zijn gesteld. De belangrijkste basiseigenschappen zijn: flexibiliteit, snelheid en betrouwbaarheid. Vanzelfsprekend werken deze kenmerken door in de nieuwe Windows-programmatuur van ORIfin.

In tegenstelling tot veel concurrerende programma's had ORIAS dus een goede basis. We hebben daardoor altijd voort kunnen borduren op de ingeslagen weg, wat resulteerde in soepel in elkaar overlopende versies, zonder tijdrovende en risicovolle conversies.

Hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was om het onderhoud op ORIAS omstreeks 2002 stop te zetten, onderhouden wij ORIAS nog tot op de dag van vandaag. Wij doen dit met name voor enkele klanten die nog te weinig voordelen zien in het overstappen naar een Windows-pakket van ťťn van onze vroegere concurrenten.


ORIfin: een complete financiële administratie

Omstreeks 2000 is Biesma Automation dus begonnen aan de ontwikkeling van ORIfin. Op dit moment is ORIfin nog de enige activiteit binnen de onderneming. De eerste klanten van ORIfin betroffen scholen die eerst met de financiŽle administratie van ORIAS werkten. Later is dat klantenbestand aangevuld met klanten uit het bedrijfsleven, maar vooral ook met overkoepelende organen van scholen in het voortgezet onderwijs en in het basisonderwijs.

Dat ORIfin juist prima in die segmenten goed functioneert is niet zo gek. Vaak wordt daar gewerkt met internet-verbindingen tussen de diverse scholen en de centrale admninistratie. ORIfin is daar zeer geschikt voor, ook al omdat de beveiliging dusdanig ver is doorgevoerd dat binnen een administratie de gegevens van de vestigingen onbereikbaar gemaakt kunnen worden voor de andere vestigingen.

ORIfin draait inmiddels naar volle tevredenheid en kent voor het voortgezet onderwijs een prima koppeling met de meest toonaangevende Windows-programma's voor de leerlingenadministratie: Magister (van Schoolmaster bv) en @VO (van Simac Onderwijs bv).


2007 en de naam "ORIfin Holland"

In de loop van 2007 is een belangrijk deel van de ontwikkeling verhuisd naar Zweden. Daar zal de verdere uitbouw plaats vinden van ORIfin. Ook zal ORIfin daar geschikt gemaakt worden voor gebruik in andere landen.

We zijn in Zweden gestart onder de naam "ORIfin Sweden". Dit leek ons een goed moment om ook in Nederland onder een andere naam verder te gaan. We hebben gekozen voor de naam "ORIfin Holland", als logisch gevolg op de Zweedse naam. "ORIfin Holland" is een handelsnaam van Biesma Automation. Dit houdt in dat de naam Biesma Automation gewoon blijft bestaan, maar dat we onder de nieuwe naam naar buiten zullen treden m.b.t. alle ORIfin- activiteiten.


De continuÔteit van ons bedrijf

In al de jaren dat ons bedrijf bestaat hebben wij heel wat nieuwe namen zien komen en gaan, waaronder niet de kleinste. Denk maar aan namen als Miniware, Malmberg, RAET, CMG en IOSYS. Het is ook in al die jaren nogal eens gebeurd dat potentiŽle klanten bij de pakketkeuze uiteindelijk uit kwamen op een andere leverancier. Niet vanwege de kwaliteit van het programma, maar enkel en alleen vanwege de vermeende betere continuÔteit van grotere bedrijven.

Inmiddels komen gelukkig steeds meer mensen tot de conclusie dat groots opgezette bedrijven niet passen binnen het onderwijs. Het onderwijs is gewoon een te smal afzetgebied voor bedrijven met een dure verkoopafdeling, vooral omdat de markt verzadigd is en uitsluitend nog beweegt vanwege vervangingen. Ook raakt men er langzamerhand van overtuigd dat de zeer hoge prijzen die sommige leveranciers vragen meer te maken hebben met "overlevingsdrang", dan met de kwaliteit van het product.


Communiceren met ORIfin Holland

Meer dan 10 jaar geleden was het nog geen probleem om door het land te rijden om klanten te bezoeken. Tegenwoordig is dat vanwege het fileprobleem een tijdrovende en frustrerende zaak. Omdat onze klanten ons altijd moeten kunnen bereiken, hebben wij er voor gezorgd dat we op velerlei manieren bereikbaar zijn.

Op dit moment gaat 98% van alle communicatie tussen ons en onze klanten via e-mail. Onze klanten kunnen ons altijd bereiken via e-mail, met als extra voordeel dat zowel de vragen als de antwoorden vast liggen.

Na de start in Zweden is de e-mail afhandeling dusdanig aangepast dat er in feite geen verschil is tussen de mail in Zweden of in Nederland. Doordat nu de beantwoording van de mail op twee verschillende plaatsen gebeurt is er zelfs een zekerheid bijgekomen. De eerste behandeling van de mail vindt in de regel plaats in Nederland, de afhandeling vindt plaats in Nederland of Zweden.


De toekomst

Voor wat betreft de toekomst kunt u verzekerd zijn van het voortbestaan van ORIfin Holland/Sweden. In de komende jaren zal ORIfin nog verder uit worden gebouwd. Net zoals dat altijd bij ORIAS gebeurde, zullen ook hierin de gebruikers van het pakket een belangrijke stem hebben.

Voor nieuwe klanten is het verder wellicht goed om te weten dat ORIfin op verzoek kan worden uitgebreid. Het programma is immers geheel in eigen beheer ontwikkeld.


ORIfin is een gedeponeerd handelsmerk in Zweden en de BeNeLux
(c) 2000-2021, ORIfin Sweden