BLOKKADES

Bestandsbenadering

Code blokkade

Fout-situaties

Opheffen blokkade

Back-up terugzetten

Herstel database door uw leverancierBLOKKADES


Bestandsbenadering


ORIfin werkt in een stand-alone omgeving en in alle netwerkomgevingen. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van eigen oplossingen met betrekking tot multi-user benadering van de bestanden. Voor die benadering is het noodzakelijk dat alle ORIfin-gebruikers uitgebreide netwerk-rechten (inclusief schrijven en deleten) moeten hebben m.b.t. de mappen en bestanden van ORIfin.


De multi-user oplossing van ORIfin werkt via zogenaamde “blokkades”: zodra een gebruiker iets wijzigt in de bestanden, zal die gebruiker voor korte tijd deze bestanden blokkeren voor andere gebruikers. Anders dan vaak wordt gedacht (en beweerd), is dit de snelste manier om in een multi-user omgeving te werken, mits de programmatuur goed omgaat met deze benaderingswijze.


Code blokkade


ORIfin kent diverse gradaties van blokkades. Deze blokkade-gradaties worden weergegeven met de verkorte term ”blokkade”. ORIfin kent de volgende blokkades:

 

     3 -      Tijdelijke blokkade t.b.v. het maken van een back-up.

 

     5 -      Zeer korte blokkade voor wijziging in een bestand.

 

     7 -      Fout-situatie: systeem-programma heeft geconstateerd dat een andere blokkade (5 of 8) is aan blijven staan, waarbij de situatie niet hersteld kan worden OF dat een blokkade 9 is aan blijven staan.

 

     8 -      Langere blokkade, bijvoorbeeld voor een serie van wijzigingen.

 

     9 -      Idem, maar dan voor een bewerking die niet tussentijds onderbroken mag worden, zoals een reorganisatie van een bestand.


Fout-situaties


Een blokkade wordt aangezet vlak voordat een bewerking plaats gaat vinden. Normaal gesproken wordt die blokkade uitgezet direct nadat de bewerking heeft plaatsgevonden. Als er echter tussentijds iets mis gaat vanwege een storing zal de blokkade aan blijven staan.


Opheffen blokkade


Als de bestanden geblokkeerd blijken te zijn kan er een poging worden ondernomen om die blokkade alsnog uit te zetten. U heeft daarvoor nodig programma “Systeemfuncties financiële administratie” of “Systeemfuncties relaties”, afhankelijk van het feit of de blokkade aan staat in de database financiën of in de database relaties. (In enkele gevallen kan er in beide databases een blokkade aan blijven staan.)


Als een blokkade-9 (zie boven) is aan blijven staan, is herstel niet mogelijk en zal een back-up moeten worden teruggezet. Ook is herstel niet mogelijk als tijdens de controles die automatisch worden uitgevoerd fouten worden ontdekt.Back-up terugzetten


Als herstel niet mogelijk is, wordt de blokkade-code omgezet naar een blokkade-7. Dit geeft het programma “Back-up / restore” de mogelijkheid om een correcte back-up van de database terug te plaatsen. Het is namelijk niet mogelijk een back-up terug te zetten als op dat moment een blokkade-5 of -8 aan staat.


Herstel database door uw leverancier


Een stand van de database met blokkade-5 of -8 fouten bevat is het in veel gevallen mogelijk de database te laten herstellen door uw leverancier. Neem daarvoor contact op met uw leverancier. In de regel zijn er wel kosten verbonden aan deze reparatie.